Vier gebouwen met vier aparte technische ruimtes die op onderdelen moeten functioneren als een enkele ruimte. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) is zowel voor installateur als isolatiebedrijf ZYB in Zaandam ‘een mooi werk’.
Het oorspronkelijke hoofdgebouw van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) is een monument dat in 1940 is opgeleverd, naar een ontwerp van architect Maaskant. Dit gebouw is gerestaureerd en aangepast aan de eisen van de moderne tijd. In de loop der jaren zijn er tijdelijk allerlei gebouwen op het NLR-terrein neergezet. Deze gebouwen zijn inmiddels gesloopt en hun plaats wordt ingenomen door drie nieuwe gebouwen. Het totale project bestaat uit ongeveer 6.650 m² BVO nieuwbouw en 6.770 m² BVO renovatie. Het nieuwe gebouw wordt technologisch klaargemaakt voor de komende decennia met een duurzame energiehuishouding.
4-pijps broninstallatie
Fase 1 van dit project omvat onder andere een 4-pijps broninstallatie waardoor, op een duurzame wijze, warmte en koude onderling uitgewisseld kunnen worden. Dit WKO-project met hybride koeltorens kent flow sensors voor de besturing van de naregelingen en monitoring van alle bronnen, pompen en kleppen. Elk gebouw heeft zijn technische ruimtes (waarvan er twee in voormalige windtunnels zijn gebouwd) en zijn volgebouwd met leidingen, kanalen en apparatuur.
In Fase 2 zijn de bestaande gebouwen (aangeduid als 10, 20 en 40) worden volledig gerenoveerd en voorzien van onder andere een WKO-installatie.
Armafix-leidingdragers
De technische installaties zijn eerst volledig door de opdrachtgever nauwkeurig beoordeeld zonder isolatie. Toen dat was afgerond kon het isolatiewerk met elastomeer beginnen. Het toegepaste elastomeer zit dan ook keurig in de leidingdragers. Het isogenopak zit strak en naadloos rond bochten en eindstukken. Het werk rond de pompen en appendages laat zich lezen als kunstwerkjes van behendigheid en vakmanschap.
Dit artikel komt gedeeltelijk uit Isolatie Magazine 71.