Energy Academy Europe

Isolatie ondersteunt de elementen
Het meest energiezuinige onderwijsgebouw van Nederland (BREEAM Outstanding) staat in Groningen. Met de Energy Academy Europe pakt het noorden daarmee de voortrekkersrol in de energietransitie. Aarde, water, lucht en zonlicht zijn de primaire energiebronnen, begeleid door ultramoderne ondersteunende installatietechniek en vakwerk in elastomeer en steenwol.

In de Energy Academy Europe werken bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Dat kan natuurlijk niet in een energieverslindend gebouw. De nieuwbouw naar een ontwerp van Broekbakema Architecten is dan ook geoptimaliseerd op een laag energiegebruik. Met de energiebesparende maatregelen zijn in totaal 89,62% aan punten gehaald, wat zorgde voor een BREEAM Outstanding certificaat. Belangrijke kanttekening is wel, dat in deze score niet het verbruik van de laboratoria in het gebouw zijn meegenomen. Zo is het gebouw gerealiseerd met zero emission (geen CO2-uitstoot over veertig jaar, inclusief de bouw). Het heeft een EPC van 0 (of minder) en een electriciteitsgebruik van 51 kWh/m² per jaar, wat extreem laag is voor een onderwijsgebouw. En last but not least is de Energy Academy Europe aardbevingsveilig, want het staat immers in Groningen.

Isolatie
De CV-leidingen (ongeveer 5 km lang) zijn geïsoleerd met steenwol. De koeling (eveneens 5 km leiding) staat strak in elastomeer. De koudwaterleidingen zijn in vergelijking daarmee met 2 km iets korter, maar ook hier zit het elastomeer er mooi omheen. Op de vierde verdieping aan de noordzijde onder het dak is de luchtverversingsinstallatie geplaatst, geïsoleerd met circa 4.000 m² wol en 1.000 m² elastomeer. Inclusief steigerwerk moet het een hele klus zijn geweest.

Alle brandwerende doorvoeringen in de Energy Academy zijn met Promat uitgevoerd en vastgelegd in Hilti CFS-DM Firestop Documentation Manager. Ook zijn alle akoestische doorvoeringen dichtgezet.

Het gebouw wordt opgewarmd en gekoeld met betonkernactivering. In de constructieve massa van de vloeren geven lange leidingen warmte of koelte af. De binnentemperatuur wordt zo constant gehouden. Warmte-koudeopslag (WKO) en een duurzame warmtepomp ondersteunen dit.

Zoals gezegd, het gebouw is een paradepaardje van duurzaamheid. Het verwachte gebruik van fossiele brandstoffen is dan ook 0 kWh-elektrisch/m²/BVO per jaar.  Door alle ingrepen en de zonnecollectoren is het verwachte energiegebruik -12,6 kWh/m² BVO per jaar. Het verwacht verbruik van duurzame energiebronnen is 64 kWh primair (m² BVO per jaar voor de zonnepanelen en 13 kWh primair (m² BVO per jaar) voor de WKO. De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft het ontwerp van de nieuwbouw Energy Academy Europe gecertificeerd met de hoogste beoordeling op duurzaamheidsprestaties:
BREEAM-klasse ‘Outstanding’.

Dit artikel stond eerder in Isolatie Magazine 73.

Het gebouw is zo geplaatst dat het optimaal zon vangt.

De technische ruimte in de kelder is een bezoek waard.

Armaflex en Rockwool voor cv en koeling.

BenDit deed alle isolatie en akoestische en brandwerende doorvoeringen.

Potdekseltje zuiver.

Matrassen zorgen dat er ook na onderhoud geen graad verloren gaat.

Luchtkanalen onder het dak lopen naar de zonneschoorsteen die de natuurlijke ventilatie in het gebouw aanjaagt.