CUI-project op 53 meter met cellulair glass

Ga er maar aanstaan: het isoleren met cellulair glas van een 36 m hoge werkende toren die constant op 76 graden moet blijven en ook nog eens is geplaatst op een zeventien meter hoog platform. Isolatiebedrijf en leverancier schrijven geschiedenis met een uitzonderlijk CUI-project en verbluffend steigerwerk.

Corrosie onder isolatie (CUI) is een constant aandachtspunt in de industrie. De mate en snelheid waarop corrosie kan optreden is sterk afhankelijk van het leidingmateriaal, conservering, mediumtemperaturen en atmosferische belasting. Om maar direct met de deur in huis te vallen: in de dicht aan zee gelegen Botlek, maar nog meer op de veertig kilometer buiten het stadshart van Rotterdam gelegen Maasvlakte regeert de corrosieve zeewind met zijn hoge zout- en chloridegehalte. Deskundigen zeggen dan ook niet voor niets dat wie gaat bouwen en isoleren op laatstgenoemde locatie hij het beste de uitgangspunten (én materialen) uit de offshore-industrie kan inzetten.

Maasvlakte
Een uitzonderlijke klus in dit kader is een CUI-project op de Maasvlakte aan een werkende installatie. Onderwerp van de werkzaamheden is een 36 m hoge toren die procesmatig hoe dan ook op 76 graden Celsius moest blijven. Afkoppelen of uit bedrijf nemen tijdens de werkzaamheden was geen optie. Om de uitdaging nog iets groter te maken: de toren staat niet op het maaiveld, maar op een verhoging, een zogenoemde table top van 17 m, wat een totale werkhoogte van 53 meter oplevert. En als laatste duit in het zakje: de toren is niet alleen uitgerust met een dak met excentrisch verloop, maar ook nog eens met een paar mooie meer dan manshoge expansielussen die ook in het werk meegenomen moeten worden. Niet bepaald standaard isolatiewerk.

Foamglas
De bedoeling bij CUI-herstel is al gauw demontage van het plaatwerk en oud isolatiemateriaal, reiniging en behandeling van de ondergrond, het opbrengen van nieuw isolatiemateriaal. In dit offshore-klimaat betekent dat de inzet van cellulair glas, ook wel schuimglas genoemd. Dit materiaal uit glascellen die als gevolg van het productieproces zijn gevuld met een inert CO₂-gas, heeft een aantal uitstekende eigenschappen. Het is onbrandbaar. Met zijn volledige water- en dampdichtheid vormt het een veilige barrière tegen indringend water. Het bevat van zichzelf geen oplosbare chloriden en is bestand tegen vetten, zuren en oliën. Met een bereik van servicetemperaturen van -260 tot circa 430°C is het perfect toepasbaar in het temperatuurgebied van 20 tot 175 graden, het ‘leefgebied’ van CUI. Daarnaast is de lambda-isolatiewaarde van schuimglas gegarandeerd. Het kent op dat vlak geen degradatiecurve. Montage van het ‘harde’ materiaal is specialistenwerk, al heeft de leverancier een breed gamma aan prefab delen. Speciale delen worden op maat en specificatie van de opdrachtgever geproduceerd en aangeleverd.

Steiger
De eerste uitdaging in dit werk was de steiger. Vooronderzoek wees uit hoe deze, rustend op het platform met extra vluchtwegen en afgestempeld tegen de toren het beste opgezet kon worden. Daarbij moest tevens de windbelasting worden meegenomen van de tent die in de eerste fase van het werk het dak van de toren droog moest houden. Voor de engineering van het steigerwerk is een speciaal budget gemaakt. Toen deze horde is genomen en de steiger stond, is de toren van bovenaf uitgepakt en is de bovenkant behandeld en vervangen door een speciaal geproduceerde schuimglas vessel head. Dit element is in prefab en speciaal geproduceerde vormdelen voor dit project geproduceerd. Toen de top weer was gesloten had de beschermende tent op dit gedeelte zijn werk gedaan en kon deze weer worden afgebroken om de steiger niet verder te belasten. De hele toren en een deel van het leidingwerk is daarna SA 2,5 gestraald. Vervolgens is de torenhuid voorzien van een primer en een dubbele tweecomponentenverflaag voordat begonnen kon worden met het aanbrengen van het cellulair glas. Let wel, al deze activiteiten werden gedaan terwijl de toren volledig operationeel bleef. Zowel werkwijze als verfsysteem (van International Paint) zijn hierop aangepast.

Stempels
Met een speciale kleefstof zijn de schuimglasdelen tegen elkaar gelijmd. Bij de afdichtingen tussen apparaat en isolatie is de rode hoog temperatuur bestendige kit ‘Gasket Sealant’ toegepast. Omdat kleefstoffen voor hoge temperaturen vaker worden gespecificeerd, heeft de schuimglasindustrie inmiddels eigen lijmmiddelen. Om het schuimglas stevig om de manshoge expansielussen van de installatie te krijgen is gebruik gemaakt van metalen spanbanden met spanners die dichtgeslagen kunnen worden. Speciale zegelplaatjes zorgen ervoor dat het onderliggende Foamglas daarbij niet beschadigd. Een voorziening met rubbermatten tussen de stempels van de steiger diende als drukverdeling, een zekerheid om beschadiging van het isolatiemateriaal ter plaatse van de steiger te voorkomen. De toren is daarna afgewerkt met 57 S plaat, in totaal zo’n 12 ton, zo’n 3.600 m².

Het ingewikkelde steigerwerk is apart gebudgetteerd.

Twee fases
Het werk is in twee fases uitgevoerd om de toren in het werk niet teveel af te laten koelen.
Fase I van het werk omvatte het opzetten van de steigers in maart opgezet. In juni begon de demontage van het isolatiewerk. In juli het schilderwerk en eind juli met het monteren van cellulair glas. Daarna is deels het steigerwerk weer weggehaald en begon Fase II met demontage, reinigen, schilderen en monteren. Het werk was eind van het jaar volledig gereed, conform het tijdspad van de opdrachtgever.

Dit artikel verscheen eerder in Isolatie Magazine 71.

Een indrukwekkende installatie met verschillende expansiebochten.

Aparte schuimglas-delen voor de vessel head werden prefab geproduceerd.

Het werk is in twee fases uitgevoerd om de toren in het werk niet teveel af te laten koelen.

Met een speciale kleefstof zijn de schuimglasdelen tegen elkaar gelijmd. Bij de afdichtingen tussen apparaat en isolatie is de rode hoogtemperatuur bestendige kit ‘Gasket Sealant’ toegepast.

Naadloos en strak. Vocht kan niet meer doorsijpelen via de naden.

Om het Foamglas stevig om de manshoge expansielussen van de installatie te krijgen is gebruik gemaakt van metalen spanbanden met spanners die dichtgeslagen kunnen worden. Speciale zegelplaatjes zorgen ervoor dat het onderliggende Foamglas daarbij niet beschadigd.

En dan kan het plaatwerk er weer op. De toren is afgewerkt met 57 S plaat, in totaal zo’n 12 ton, zo’n 3.600 m².