Superwool XTRA Morgan

Ontwikkeling van de ‘groene’ isolatievezel
In 1991 patenteerde Morgan (toentertijd beter bekend als Thermal Ceramics) de eerste biologisch afbreekbare isolatievezel: de Superwool 607. Met een classificatietemperatuur van 1.100 ºC werd deze in de hoge temperaturen isolatiemarkt geïntroduceerd als alternatief voor de traditionele keramische vezels. Na verschillende innovaties is er nu de Superwool XTRA met een classificatietemperatuur van maar liefst 1.450 ºC.

Tegenwoordig is een biologisch afbreekbare isolatiedeken niet meer weg te denken, maar niet veel mensen weten dat dit niet mogelijk was geweest zonder het pionierswerk van Morgan begin jaren 90 van de vorige eeuw. De Superwool 607 is over de tijd doorontwikkeld in de Superwool Plus Blanket met een classificatietemperatuur van 1.200 ºC. In 2005 ontwikkelde Morgan met Superwool HT een nieuwe chemische samenstelling. Met een classificatietemperatuur van 1.300 ºC was het ineens mogelijk oplossingen met een biologische afbreekbare isolatiedeken aan te bieden voor toepassingen die qua temperatuur met de Superwool 607 onmogelijk waren.

Superwool XTRA
Er waren nog drie grote hindernissen te overwinnen om het gebruik van keramische vezels tot het verleden te maken. Ten eerste het vinden van een alternatief op de hoogste temperatuurgebieden waar een keramische vezeldeken met een classificatietemperatuur van 1.430 ºC werd toegepast. Ten tweede een product te ontwikkelen dat kan worden toegepast in vervuilende atmosferen waar conventionele biologisch afbreekbare isolatiematerialen niet toepasbaar waren. Ten derde een product vervaardigden dat door een compleet andere chemische samenstelling na hoge temperatuurgebruik geen cristobaliet zou vormen.

De ‘heilige graal’ van een product dat al deze hindernissen tegelijkertijd zou overwinnen leek ver weg. Na een ontwikkelingsperiode van meer dan acht jaar lanceert de fabrikant Morgan Superwool XTRA met een classificatietemperatuur van 1.450 ºC.

Fiber index en betere isolatiewaardes
Parallel aan de ontwikkelingsreis met nieuwe productsamenstellingen om de maximale gebruikstemperatuur van hoge temperaturen isolatievezels te verhogen, is er ook een ontwikkeling gaande op gebied van de ‘vezelindex’. De vezelindex is de verhouding tussen vezels en shot, een bijproduct in het productieproces. Hoe lager het percentage shot en hoe fijner de isolatievezels, des te beter de isolatiewaarde, de mechanische sterkte, alsook de veerkracht van de vezel na compressie. Met name dat laatste is een bekend praktisch probleem in de verwerking van hoge temperaturen isolatiedekens. De reden dat deze veerkracht ontbreekt is dat bindmiddelen in deze materialen ontbreken en de vezels enkel door een verwevingsproces aan elkaar gebonden zijn.

Om het enigszins overzichtelijk te houden introduceert Morgan de Generatie I, II en III isolatievezel, zoals is vervat in Tabel 2. Elke nieuwe generatie is een doorontwikkeling op de vorige technologie. De laatste variant, de Generatie III, wordt nu door Morgan geïntroduceerd onder de naam Superwool LCF (Low Conductivity Fiber). Waar de Generatie II isolatiedeken al een enorme verbetering was ten opzichte zijn voorganger, is de Generatie III isolatiedeken de nieuwste revolutie. Met isolatiewaardes die 50% beter zijn dan als gelijkwaardig aangeboden Generatie I materiaal bij gelijke densiteit is het mogelijk door toepassing van Generatie III materiaal de isolatiewaardes in industriële installaties bij gelijke isolatiedikte enorm te verbeteren. Het gevolg: besparingen in het energieverbruik, verlaging van de operationele kosten en verlaging van de ‘cold casing’ temperatuur.

Ook is het mogelijk om bij toepassing van lagere densiteit materiaal in Generatie III bij lagere densiteit (bijvoorbeeld 80 kg/m3) een materiaal van 128 kg/m3 in Generatie I te vervangen. Dit biedt naast gewichtsbesparing ook een financiële besparing omdat lichtere producten in Generatie III vaak ook voordeliger zijn dan een hoog densiteit materiaal in Generatie I.

Over Morgan
Morgan Advanced Materials is in de Benelux bekend als Thermal Ceramics Benelux. Desalniettemin is Morgan Advanced Materials wereldwijd de grootste fabrikant van hoge temperatuur isolatieoplossingen. Het meest bekend zijn de vezelproducten; zowel keramische- als biologisch afbreekbare isolatievezel.

 

Elke generatie presteert beter dan de voorgaande.