Kilometers en kilometers elastomeer
The Olympic Amsterdam, bestaand uit de oude Citroëngebouwen bij het Olympisch Stadion, wordt waarschijnlijk het enige kantoor van Nederland met een hellingbaan voor auto’s naar de eerste verdieping. Het is echter ook een van de weinige utiliteitsgebouwen van twee verdiepingen met twaalf kilometer elastomeer isolatiewerk (koel- én cv).
Architect Jan Wils ontwierp in Amsterdam-Zuid het Olympisch Stadion (1928), de Garage Citroën-Zuid (1931, 10.100 m²) en de Tweede Citroëngarage-Noord (1962, 15.500 m²). Onder de naam ‘The Olympic Amsterdam’ bieden beide gebouwen bij oplevering ruim 25.000 m² werk- en recreatiefuncties, met een focus op sport, cultuur, innovatie, duurzame mobiliteit en media.
BREEAM-NL
De aard en de omvang van de te adviseren technische basisinstallaties omvat in grote lijn de gebouwgebonden installaties voor warmte- en koudeopwekking, binnenklimaat, elektrotechniek, sanitair, sprinkler (indien vereist) en de transportinstallaties (liften en gevelreiniging). Het installatiebedrijf plaatst de centrale verwarming, koeling en luchtbehandeling, evenals de sprinklerinstallaties (brandbestrijding), waterleidingen, riolering en hemelwaterafvoeren. Alle installaties worden slim gekoppeld met het gebouwbeheersysteem. Het Noordgebouw, dat voortaan The Olympic 1962 wordt geklimatiseerd middels luchtbehandeling, vloerverwarming en -vloerkoeling, aangevuld met klimaatplafonds. Voor het opvangen van de koudeval van de ramen worden convectoren langs de gevel geplaatst. De klimaatinstallaties worden gevoed door een WKO-installatie op het terrein. De klimaatinstallaties in The Olympic 1962 moeten niet alleen voldoen aan de BREEAM-NL-eisen, maar ook indeelbaar zijn per stramien van 6 bij 6 meter, zodat het gebouw in de toekomst flexibel verhuurbaar is en de klimaatinstallatie eenvoudig is uit te breiden en in te krimpen bij wijzigende huurderseisen.
Armaflex
Passend bij de industriële look die in beide gebouwen wordt nagestreefd, mogen de installaties in de verschillende ruimtes zichtbaar blijven. Dat is ook het uitgangspunt in het Noordgebouwgebouw The Olympic 1962. Vanwege het zichtwerk is besloten behalve de koeling ook alle cv-leidingen in elastomeer te zetten. Dit om een rustiger beeld in het interieur te krijgen. Dat was ook mogelijk omdat de installatie een soort inductiesysteem van 12-18 graden in de winter doorleidt en in de winter niet boven de 45 graden Celsius uitkomt. Was de temperatuurbelasting van de cv-leiding 80 graden Celsius dan was dit niet mogelijk geweest. De leidingen met een grotere diameter dan 125 hebben 19 mm elastomeer gekregen, de kleinere diameters kregen 13 mm elastomeer. Het zichtwerk leverde geen specifieke problemen op. Het isolatiebedrijf werkte van bovenaf wat bijdraagt aan het strakke beeld. De twee bijna vierkante gebouwen en een kelder bevatten twaalf kilometer koel- en cv-leiding in de een en acht kilometer in de ander.
Luchtkanalen
Omdat ook de luchtkanalen zichtbaar blijven, is hier ook voorzien in elastomeer (13 mm). In totaal zit er in het gebouw 5.000 vierkante meter. Alleen het verbindingskanaal tussen de eerste en tweede verdieping die achter een wand zal verdwijnen, is geïsoleerd met steenwol. Geluidsarm, veilige en energiezuinige klimatisering is bereikt met circa 7.500 m² rechthoekig en 3.300 m¹ rond kanaalwerk. De installatie is voorts uitgerust met diverse TROX-kanaalcomponenten, zoals constant volumeregelaars, variabel volumeregelaars, jaloeziekleppen en geluiddempers. Alle luchtkanalen voldoen aan de Luka C-certificeringscriteria, waarmee een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan de duurzaamheidsambitie van de opdrachtgever. Ook alle luchtkanalen blijven in het zicht.
Dit artikel stond eerder in Isolatie Magazine 78.