Corrosie under fireproofing (CUF)

Veel asset owners in de industrie schrijven cementachtig spuitpleister voor om onderliggende metalen delen passief tegen brand te beveiligen. Deze coatings verzorgen hun brandwerende functie uitstekend. Er is echter ook een nadeel dat nu na jaren van toepassing aan het licht komt. Door gebrekkig onderhoud, onder invloed van weersomstandigheden en hun poreusheid kan er corrosie onder fireproofing (CUF) ontstaan.

Wettelijk moet de fireproofing voldoen aan de PGS 29:2016 Richtlijn voor bovengrondse opslag van brandbare vloeistoffen in verticale cilindrische tanks. In 2016 is de PGS beheerorganisatie gestart met PGS Nieuwe Stijl met het oog op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. In PGS Nieuwe Stijl wordt uitgegaan van een risicobenadering met heldere doelen en daarbij behorende maatregelen. Ook PGS 29 Nieuwe Stijl zal tijdig voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet gereed zijn. De Amerikaanse standaard DNV, Lloyds gecertificeerde systemen en zo ook UL 1709 zijn daarnaast gemeengoed op het gebied van hydrocarbon fires.

Bedrijfsveiligheid
De industrie/asset owner past in zijn eigen specificaties verschillende typen brandwerende coatings toe die aan PGS 29 voldoen. Zo zijn er de intumencent coatings (epoxy) met klinkende namen als Pittchar (PPGPMC), Chartek (International) en Jotachar (Jotun). “Deze zijn over het algemeen iets duurder, maar de levensduur is er ook naar. Die is wat langer en ze hebben in principe geen onderhoud nodig. Daarnaast levert een ommanteling van cellulair glas met rvs een goede fireproofing op. De cementachtige producten (Fendolite van producent Reppel en Pyrocrete van Carboline, red.) worden sinds jaar en dag toegepast. Die zijn iets goedkoper dan de alternatieven, maar zijn poreuzer en daarmee gevoeliger voor vochtintreding. Ze vergen daarom onderhoud in de vorm van regelmatig impregneren. Als dat onvoldoende gebeurt of zelfs achterwege blijft krijgt vorst de kans krijgt de cementcoating te eroderen waarna zonder ingrijpen corrosie vrij spel heeft.

Het Landelijk Expertisecentrum Brandweer BRZO (LEC) in Rotterdam wijdt in de uitgave ‘Werkwijzer passieve brandbeveiliging bij industriële toepassingen’ een apart hoofdstuk over het onderhoud van cementachtige materialen.

 

Cementachtig spuitpleister voor fireproofing werd uitstekend, maar heeft onderhoud nodig.

Zonder onderhoud krijgt vooral vorst de kans de cementcoating te eroderen.

De FP intumecent coatings zijn over de gehele levensduur minder onderhoudskritisch en zorgen daardoor voor een lagere cost of ownership.