Polyolefineschuim voor leidingisolatie

Isolatie van leidingen helpen de energie-efficiëntie in gebouwen te verbeteren. Een nieuwe ontwikkeling daarvoor zijn polyolefineschuim oplossingen.

Naast gebouwonderdelen als vloeren, wanden en daken, en waterverwarmings- en airconditioningsystemen waar warmte en koude verloren kunnen gaan, mag de isolatie van leidingen voor warm en koud water bij energiebesparing zeker niet worden vergeten. De isolatie van industriële leidingen is zelfs nog belangrijker. De Europese Commissie stelt dat het totale energieverbruik in de Europese Unie met 5-6% kan worden verlaagd als de energie-efficiëntie van gebouwen wordt verhoogd.

Polystyreen en polyethyleen
Polymeerschuim heeft een aandeel van 55% in de markt voor isolatiemateriaal in de bouwsector, gevolgd door glaswol (25%) en steenwol (20%). In Azië wordt overwegend polymeerschuim gebruikt, met een marktaandeel van ruim 70%. Schuim voor de thermische isolatie van gebouwen komt doorgaans van drie soorten polymeren: polystyreen, polyurethaan en polyolefinen. Polystyreen (PS), is veruit de meest gekozen oplossing voor de isolatie van spouwmuren en betonnen vloeren, voornamelijk dankzij de lage thermische geleidbaarheid (tussen 0,030 en 0,035 W/mK). Polystyreenschuim levert goede structurele prestaties en zorgt de toevoeging van speciale additieven voor een hoge vuurvastheid. Polyolefineschuim wordt dankzij zijn flexibiliteit en goede warmte-isolerende eigenschappen (λ-waarde tussen 0,034 en 0,038 W/mK) ondermeer gebruikt voor voor onderlagen van vloeren, de gealuminiseerde isolatie van muren en daken, afdichtingen, vloerdemping en met name de thermische isolatie van leidingen.

Energiebesparing
Isolatieschuim met polyolefinen schept nieuwe kansen om energie te besparen door de onderdelen van leidingsystemen in gebouwen te isoleren. Behalve energiebesparing, helpt dit ook condensatie te voorkomen, lawaai te beperken en bescherming te bieden tegen leidingbreuken doordat water binnenin bevriest en uitzet. Tal van onderdelen in leidingsystemen voor warmtedistributie worden nu nog vaak onvoldoende of helemaal niet geïsoleerd. Dat zorgt voor een onopgemerkt en onherkenbaar warmteverlies. Een studie heeft aangetoond dat er in één jaar tijd 8% kan worden bespaard op de totale energiekosten door leidingen te isoleren. Het is bovendien een relatief eenvoudige en rendabele oplossing voor zowel nieuwe als oude gebouwen.

Polyolefineschuim voor leidingen
Minerale wol en glaswol zijn veelgebruikte isolatiematerialen voor leidingen bij industriële toepassingen en in commerciële gebouwen. Er is een trend waarneembaar om ze, waar mogelijk, te vervangen door polymeerschuim. In het bijzonder voor koude-isolatie wordt steeds vaker gebruikgemaakt van NBR, EPDM en LDPE-schuim. Deze drie producten bieden een gelijkaardige thermische isolatie. Fabrikanten als Sabic zijn ervan overtuigd dat schuim op basis van LDPE door isolatiewaarde, kosten en gebruiksgemak echter het grootste groeipotentieel heeft bij leidingisolatie voor warmwater- en verwarmingssystemen. De onderneming gaat deze oplossing dan ook op wereldniveau uitbreiden.

Flexibele leidingisolatie op basis van LDPE met een gesloten celstructuur vermindert volgens de producent op een doeltreffende manier het warmteverlies bij warmwaterleidingen en de warmteopname bij leidingsystemen voor koud en gekoeld water. Het wordt gebruikt voor leidingsystemen in huizen en voor stadsverwarmingssystemen. Het wordt aangeraden voor gebruik tot 95 °C.

Voor de isolatie van hvac-installaties tegen de koude zijn bijkomende materiaaleigenschappen vereist, met name voor de waterdampdoorlatendheid, de elasticiteit bij lage temperaturen en andere mechanische eigenschappen. EPDM en NBR zijn vandaag de dag de meest gebruikte materialen op de markt. LDPE-schuim heeft een veel lagere dichtheid dan zijn concurrenten en is aanzienlijk goedkoper. Schuim op basis van verbeterd LDPE in combinatie met een waterdichte laag beschikt over een dampwerende barrière die vergelijkbaar is met die van NBR of EPDM.

POE en POP
Fabrikanten breiden hun aanbod aan LDPE voor schuimtoepassingen uit aan de hand van nieuwe ontwikkelingen waarbij LDPE wordt gemengd met thermoplastische polyolefine-elastomeren (POE’s) en -plastomeren (POP’s). Deze blends hebben betere mechanische eigenschappen, meer flexibiliteit bij koude temperaturen en een betere weerstand tegen beschadigingen zoals gaten en scheuren. Ook scoren ze zeer goed op het vlak van recyclebaarheid en zorgen ze volgens fabrikanten voor corrosiebestendige leidingsystemen doordat het fysische geschuimde PE-schuim minder additieven bevat die mogelijk corrosie kunnen veroorzaken.

Dit artikel verscheen deels eerder in Isolatie Magazine 80.

Verschillende typen van LDPE schuimisolatie voor leidingen. Foto’s: Sabic

Flexibele leidingisolatie op basis van LDPE met een gesloten celstructuur vermindert op een doeltreffende manier het warmteverlies bij warmwaterleidingen en de warmteopname bij leidingsystemen voor koud en gekoeld water.