Het isoleren van een gasbol vraagt zowel een bepaalde expertise als een probleemoplossend vermogen. Hoe isoleer je bijvoorbeeld met schuimglas de onderkant waar de zwaartekracht de grootste uitdaging vormt? Schuimglas Een gasbol met een diameter van 10,5 m met Foamglas. Met aandacht voor toekomstig onderhoud.
Vanwege het temperatuurbereik (-5 tot maximaal 0 graden Celsius, de designtemperatuur is overigens -17 °C) en de eisen op het gebied van brandwerendheid krijgen een specifieke gasbol in Rotterdam een ommanteling van schuimglas. Dit is aangebracht in een eenlaagssysteem van 120 mm, verkleefd met PC88 en voorzien van een fabrieksmatig aangebrachte celvuller. Het toepassen van de celvuller is ook in CINI aangegeven. Speciaal voor deze toepassing hebben fabrikanten speciale vormdelen voor niet vlakke ondergronden. Deze vormdelen worden altijd op projectspecificaties geproduceerd, en zo speciaal afgestemd op de oppervlakte curve. Per laag worden de segmenten concaaf en convex (hol-bol) geslepen. De vier zijkanten lopen taps toe, zodat bij montage een nauwsluitend geheel ontstaat. Het maatwerk bevordert efficiënte montage met minimale bewerking en dus ook een slechts geringe hoeveelheid snij-afval. Volledige verlijming op het tankoppervlak en tussen de segmenten onderling met PC88 completeert het isolatiesysteem. Het totaal aantal verlijmde schuimglassegmenten (2900 bol- en 80 kwartsegmenten voor de zes poten) benadert de 3.000. Gasbol S1 is overigens voorafgaand aan het isolatiewerk overigens gestraald en opnieuw gecoat.
Zwaartekracht
Bovenop de bol is het gemakkelijk werken. Insmeren en plaatsen van de schuimglas vormdelen gaat bijna in een enkele beweging door. Dat moet ook vanwege het mixen, de droogtijd en ‘potlife’ van de 2-componenten kleefstof. Onderaan is door het gevecht met de zwaartekracht een stuk uitdagender. Want hoe lijm je het isolatiemateriaal goed en effectief op de ondergrond?
Houten panlatjes of spanbanden waren bij deze omvangrijke bol geen optie. Vanwege de brandveiligheid zien veel opdrachtgevers ook liever zo min mogelijk tot helemaal geen gebruik van hout in een industriële omgeving. Daarom zijn in een industriële omgeving steigers vaak volledig van staal. In dit specifieke geval komt het antwoord door de toepassing van stempels zoals die ook in de bouw algemeen gebruik vinden. Maar niet van staal, maar van aluminium vanwege de hanteerbaarheid. Daarbij ging het om in totaal vijftig om evenzoveel segmenten te kunnen klemmen. De werksnelheid lijdt op die manier niet onder een eventueel gebrek aan stempels. De opdrachtgever stond na overleg toe dat ze rusten op houten sloffen
Sturen op toekomstig onderhoud
Duurzaamheid, levensverlenging en de total-coast-of-ownership van installaties worden steeds belangrijkere onderwerpen. Dat heeft ook gevolgen voor het isolatiewerk, waarbij rekening wordt gehouden met de toekomstige onderhoudsintervallen. Dat betekent isolatietechnisch extra aandacht om inwaterpunten zoveel mogelijk voor te zijn, maar ook dat de isolatie op de punten waar dat nodig is niet-destructief kan worden verwijderd bij mangaten, leidingaansluitingen en overige appendages.
Het isolatiewerk bovenop de bol gaat ondertussen in rap tempo.