Elastomeer voor gekoeld water en wol voor cv is bij de meeste isolatiebedrijven vaak de standaard keuze. Maar de winterse omstandigheden rond het vriespunt tijdens de montagetijd en de noodzakelijke snelheid van werken maakten een harde isolerende (resolschuim) kern die fabrieksmatig is voorzien van een dampremmende foliede logische keuze. Het is toegepast op de de 10 km lange cv-leidingen en 5 km gekoeld waterleidingen in het distributiecentrum Hoogvliet te Bleiswijk.
Aan de rand van de 28 m hoge gebouwen loopt een kraag van leidingen vanaf het grondniveau nauwelijks zichtbaar. Het bijna volledig geautomatiseerde 72.000 m2 grote distributiecentrum van supermarktketen Hoogvliet in Bleiswijk moest naast hypermodern, ook energiezuinig en milieubewust zijn volgens de standaard BREEAM – outstanding. Een gebouw van dergelijke omvang heeft daarvoor ook een indrukwekkende aantal strekkende meters leidingwerk nodig. Tien kilometer cv-leidingen en vijf km gekoeld water moesten in een koude septembermaand worden geïsoleerd. Leidingen worden in distributiecentra het liefst zo hoog mogelijk geplaatst om er in de onderliggende meters geen last van te hebben. In Bleiswijk ligt het merendeel van de leidingen op 24 m hoogte.
Winter
Omdat de schil van de nieuwbouw nog niet was afgesloten stonden de isolatiemonteurs en de materialen bloot aan de lage temperaturen van de buitenlucht die een tijdje zo rond het vriespunt schommelden. Verwerking van elastomeer is bij dergelijke temperaturen kwalitatief niet echt goed mogelijk. De inzet van straalkacheltjes was geen optie. Een harde isolerende (resolschuim) die fabrieksmatig is voorzien van een dampremmende folie bracht uitkomst. Met een warmtegeleidingscoëfficient van slechts 0,025 W.m.k (gemiddelde temperatuur van 10 graden Celsius) behoort het product volgens de fabrikant tot de beste isolerende materialen in de markt. De zeer lage lamdawaarde zorgt er bovendien voor dat de vereiste thermische prestaties met dunnere isolatie worden bereikt. Doordat de dampremmende folie in de fabriek en dus niet op locatie hoeft te worden aangebracht, is het risico op beschadiging van het dampscherm minimaal en is condensvorming op de bouw of in de isolatie niet mogelijk. Tijdens de montage dient het dampscherm met een geschikte tape te worden afgewerkt. Er hoeft dus niet te worden gelijmd. Het materiaal sluit ook nog eens aan op de BREEAM-wensen van de opdrachtgever: de leidingisolatie bevat geen vezels en CFK/HCFK maar is geproduceerd op basis van een thermohardende resolhars. Deze vorm van isolatie is leverbaar in brandklasse Euroklasse brand Bls1d0 en zo goed inzetbaar in hoge gebouwen en openbare gelegenheden.
Dit artikel verscheen deels in Isolatie Magazine 81.