Tankisolatie

Isolatie is bij verwarmde opslagtanks een goede manier om energie te besparen en daarmee de CO₂-footprint. Maar zowel de weerelementen als de vaak beperkte ruimte voor steigerbouw maken het vaak een uitdagende klus.

Veel van de opslag van onze eetbare oliën zoals soja-, palm- en zonnebloemolie vindt plaats in verwarmde opslagtanks. Besparing van energie is dan belangrijk om de productie- en opslagkosten in de hand te houden.

Lichtgewicht glaswol
Voor tankisolatie is het van groot belang dat het isolatiesysteem voldoet aan alle procesvereisten op het gebied van vormvastheid, behoud van warmte of koude en veiligheid. Veel fabrikanten/leveranciers bieden een ruime keuze aan minerale wol materialen elk met een scala aan verschillende kwaliteiten en prestatieniveaus om aan specifieke milieu- en klantbehoeften te voldoen. Voor thermische en akoestische isolatie van tankwanden bij temperaturen tot 260°C, biedt lichtgewicht rollen van glaswol kwaliteit (120 mm dik) uitkomst. Steenwolplaten zijn in deze toepassing vaak te zwaar. De rollen zijn handzamer, er kan meer materiaal op een steiger, dus is er sneller te isoleren. De rollen hebben een dampremmende laag als extra bescherming. Wel is belangrijk om alle mogelijke inwaterpunten houdt. De overlappende folie met lijmlaag zorgt ervoor dat de dekens aan elkaar worden geplakt. Waar nodig wordt dat dan nog verder afgetapet en aangespannen met trekbanden.

1,5 m
De voorliggende opdracht omvat tanks met een diameter van 13 m en een hoogte van 26,5 m en zes tanks met een diameter van 11,5 m en hoogte 22,5 m. De temperatuurrange van de tanks loopt van 10 tot 80 graden Celsius en is daarmee vrij standaard. De acht tanks moeten geheel worden voorzien van de 120 mm dikke glaswol deken. Deze heeft een lamdawaarde van 35 mW/m-k en wordt op rol geleverd van 4500×1200 mm. Voor het isolatiewerk moet de tankwand eerst worden voorzien van beugeltjes waar het plaatwerk op wordt gemonteerd. Daarna kan het isolatiewerk beginnen. Daarbij wordt gewerkt vanaf een steiger die rond de tank is gebouwd en een kraan. De inzet van de kraan wordt op windige plekken wel beperkt. Bij goed weer wordt de isolatieploeg opgeschaald om met inachtneming van alle strikte veiligheidsmaatregelen door te pakken en meters te maken. De onderzijde met mangaten en manifolds is een klus voor de minder mooie dagen. Het dak wordt alleen opgepakt bij goed weer. Dergelijk werk is het beste te doen in lente en zomer. In najaar en winter is voorkoming van vochtintreding een groot aandachtspunt.

Het steigerwerk is op sommige plekken passen en meten en vergde veel ontwerpkunst.

De onderzijde met mangaten en manifolds is een klus voor de minder mooie dagen.

Als voorbereiding voor de isolatie worden eerst beugels gemonteerd voor de beplating.

Het isolatiemateriaal is op de steiger gezet om direct door te kunnen pakken

Het vrijstaande steigerwerk mocht de tanks niet raken.