De isolatie van bedrijfsapparatuur is een van de eenvoudigste, snelste en voordeligste manieren om energie-efficiëntie te verbeteren. Met een verwachte toename van de vraag naar energie -met een derde tot 2035- speelt effectieve isolatie een sleutelrol om de klimaatverandering op te vangen. Aerogel-technologie is het juiste materiaal op de juiste plek.
Technische isolatie van procesinstallaties in utiliteit en industrie behelst veel meer dan alleen maar een uitstekende manier om tegen relatief lage investeringskosten de energie-efficiëntie te verbeteren. Isolatie verlaagt ook de veiligheidsrisico’s voor personeel en apparatuur, verbetert de procescontrole en productkwaliteit, zorgt voor bescherming tegen corrosie, vermindert geluidsemissies en helpt het bedrijfsleven om kosten te besparen en bij te dragen aan een schoner milieu. Conventioneel isolatiemateriaal voldoet niet altijd aan de hoge eisen in een bedrijfsomgeving. Ruimte- of gewichtsbesparende oplossingen zijn hierbij af en toe noodzakelijk. Nieuwe super-isolatiematerialen (SIM) zoals producten op basis van aerogel, bieden nu economisch haalbare oplossingen.
Prestaties
Met zijn uitzonderlijk lage warmtegeleidingscoefficient is aerogel een van de best presterende isolatiematerialen op de markt. Het biedt dezelfde thermische performance bij slechts een fractie van de dikte – tot wel 80% dunner dan vergelijkbare isolatieproducten. Het is eenvoudig te snijden in de gewenste vorm. Het is waterafstotend en ademend, waardoor mechanische apparatuur langer droog blijft en de bescherming tegen corrosie onder de isolatie verbetert. Het biedt eveneens de beste akoestische prestaties in zijn klasse en voldoet aan de ASTM C1728 standaard voor flexibele aerogel isolatie (type 3, klasse 1A) en de brandklasse is B-S1-D0 volgens de DIN EN13501-1 (certificaat voor 10mm dikte).
Veel producten met aerogel-technologie zijn leverbaar in diktes van 5, 10, 15 en 20 mm. Een dikke laag levert een hogere isolatiegraad per mensuur op dan andere isolatieproducten met aerogel en zorgt dus voor lagere arbeidskosten. Het materiaal is geschikt voor verhoogde temperatuurtoepassingen op alle soorten en configuraties stalen voorzieningen met bedrijfstemperaturen tot 650°C. Geringere isolatiedikte en een hogere isolatie zorgt voor binder benodigde ruimte bij de leidingen, een lager gewicht, minder leidingsteunen en dus tot kosten- en ruimtebesparing.
Dit artikel verscheen (deels) eerder in Isolatie Magazine 82.