Duurzame isolatie in Isala ziekenhuis

Een duurzaam ziekenhuis kiest voor duurzame isolatieystemen, zoals het Isala Ziekenhuis in Zwolle. In de bouwfase zijn gemiddeld zevenhonderd technici aan het werk geweest, met uitschieters tot meer dan duizend. Onder hen uiteraard enkele tientallen isolatiespecialisten, die meer dan honderd leidingkilometers en tienduizenden vierkante meters luchtkanalen hebben verwerkt.

De eerste aanzet tot de nieuwbouw dateert uit 1999, de realisatie heeft een looptijd van ongeveer vier jaar. De organische structuur van het gebouw is handig gebruikt in de planning: de werkzaamheden zijn onderverdeeld in segmenten per vlinder, verdieping en afdeling met vast afgebakende tijdblokken per discipline. Op het geplande moment draagt de aannemer de vloer over aan installateur en isoleerder, die dan vier weken de tijd hebben om hun vakwerk te realiseren. Deze compartimentering maakte het mogelijk de werkzaamheden en achterliggende logistiek geleidelijk op te schalen. Voor de isolatiemonteurs betekende dit bijvoorbeeld een overzichtelijke start op een halve verdieping binnen één vlinder, gevolgd door twee verdiepingen simultaan en aanzwellend tot gelijktijdig werk aan diverse onderdelen van meerdere vlinders.
 
Technische ruimtes
Het omvangrijke installatiewerk is gegund aan twee bedrijven: een voor de luchtkanalen en luchtbehandelingsunits en de ander voor isolatie van leidingtrajecten en bijbehorende appendages. Het complex omvat vier centrale technische ruimtes en een aantal kleinere. Deze verschillen deels, afhankelijk van de functie van de onderliggende vlinder. In twee van de vier ‘machinekamers’ bevinden zich bijvoorbeeld stoom- en condensaatsystemen, een andere is voorzien van aparte luchtbehandelingsinstallaties ten behoeve van de operatiekamers. Ruime transportgangen bieden plaats aan de installatietechnische infrastructuur en zijn tevens is ingericht voor overige logistieke functies.

Leidingisolatie
De isolatiemontuers hebben in totaal ruim honderd kilometer leidingwerk in de isolatie gezet. Dit is samengesteld uit koud- en warmwatersystemen, cv-leidingen, gekoeld waterleidingen, stoom- en condensaatsystemen, vuilwaterafvoer en hemelwaterafvoer en een groot aantal appendages. Alle koud- en gekoeldwaterleidingen zijn geïsoleerd met 13 mm elastomeer (AF/Armaflex). De warmwater- en CV-leidingen zijn geïsoleerd met (Rockwool) steenwolschalen, gecacheerd met aluminium folie. De vuilwater- en hemelwaterafvoerleidingen vereisten akoestische isolatie, waarvoor de keuze eveneens is gevallen op steenwol-schalen voorzien van een zware akoestisch dempende geluidsmat en aluminiumfolie. Afvoerleidingen van bestralingseenheden (jodiumtherapie) zijn geïsoleerd tegen radioactiviteit door middel van twee overlappende loodmantels van 1 mm dikte over 30 mm (Rockwool).

Voor de leidingophanging van koudwatervoerende leidingen is gebruik gemaakt van (Armafix) beugels, afgestemd op elastomeerisolatie. Dit systeem combineert de mechanische beugelfunctie met ononderbroken thermische isolatie en voorkomt koudebruggen.
Het isolatiegedeelte van dit ziekenhuisproject is net als de overige elementen vastgelegd in een strak bestek en onderworpen aan een scherpe prijsstelling. Dit is echter bekeken vanuit een langetermijnvisie, zonder concessies aan duurzaamheid. Concreet blijkt dit uit de opname van retourleidingen en appendages in het isolatiesysteem. Afhankelijk van de bouwfase heeft heet betrokken isolatiebedrijf tot twintig mensen ingezet om het omvangrijke project tijdig en onberispelijk uit te voeren.

Luchtkanalen
Voor het isolatiebedrijf van de luchtkanalen betekende het project eveneens een opdracht van formaat. De inpandige luchtkanalen vertegenwoordigen een oppervlak van een kleine 150.000 vierkante meter. Hier zijn de retourkanalen uiteraard niet geïsoleerd, zodat naar schatting meer dan 60.000 vierkante meter moest worden afgewerkt met 25 mm alugecacheerde (ProRox) lamellendeken in de combinatie van thermische en akoestische isolatie.
Daarnaast heeft deze isolatieonderneming de isolatie van de buitenluchttoevoer- en uitblaaskanalen van het luchtbehandelingssysteem geïsoleerd met elastomeer (Armaflex). Het grootste gedeelte op 13 mm dikte, een kleiner deel van de 12.000 tot 15.000 vierkante meter op 19 mm. Deze isolatieonderneming klaar zijn deel van het werk met teams van vier tot tien mensen.

Antimicrobiële bescherming
De volledige range AF/Armaflex-isolatiematerialen is sinds 2010 voorzien van de gepatenteerde Microban-antimicrobiële bescherming. Het vezelvrije materiaal, met een glad en niet-poreus oppervlak biedt al een zekere passieve bescherming tegen schadelijke micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en meeldauw. Ook de hoge waterdampdiffusie-weerstand draagt hieraan bij. Microban breidt dit uit tot een actieve bescherming. Het additief wordt in de productie door en door toegevoegd en voorziet het isolatiemateriaal van een actieve antimicrobiële werking: micro-organismen verliezen hun celstructuur en kunnen zich niet op het materiaal afzetten en zich verder ontwikkelen. Microban blijft onverminderd actief tijdens de volledige levensduur van het isolatiesysteem, ook bij een onverhoopte oppervlaktebeschadiging. Het draagt bij aan een goed binnenklimaat, belangrijk voor de gezondheid. Om die reden is AF/Armaflex met Microban-bescherming speciaal geschikt voor gebruik in openbare gebouwen, gezondheidszorg, onderwijs en kinderopvang.

Perfecte en duurzaam geïsoleerde installaties leveren vanaf de oplevering een niet onbelangrijke bijdrage aan ziekenhuisfuncties, veiligheid, comfort en duurzaamheid.


Het complex omvat vier centrale technische ruimtes en een aantal kleinere. Uit oogpunt van duurzaamheid zijn alle in aanmerking komende retourleidingen en appendages opgenomen in het isolatiesysteem. .

Impressie van de technische infrastructuur. Ruim honderd kilometer leidingwerk is geïsoleerd. Koud- en gekoeldwaterleidingen met 13 mm. AF/Armaflex, warmwater- en CV-leidingen met Rockwool steenwolschalen, gecacheerd met aluminium folie.

Luchtkanalen: 60.000 vierkante meter is afgewerkt met 25 mm. alugecacheerde ProRox lamellendeken, in de combinatie van thermische en akoestische isolatie.

Technisch ontmoetingspunt.

AF/Armaflex met Microban-bescherming is dankzij de blijvende antimicrobiële werking speciaal geschikt voor gebruik in openbare gebouwen, gezondheidszorg, onderwijs en kinderopvang.

Het isolatiesysteem is gebeugeld met Armafix, ontwikkeld voor elastomeer-isolatiesystemen. De mechanische beugelfunctie is gecombineerd met ononderbroken thermische isolatie en voorkomt koudebruggen.

Alle appendages strak in het zwart.

Dit artikel stond onder verantwoordelijkheid van CINI eerder in Isolatie Magazine 84.