Voorkomen van corrosie begint aan de tekentafel

Vocht is een van de grootste gevaren voor technische installaties. Vocht kan corrosie veroorzaken met ernstige gevolgen voor installatie en isolatie. Conservering is de eerste verdedigingslinie tegen corrosie en moet vocht buiten de deur houden. Corrosiepreventie gaat verder dan een goed coatingsysteem. Voorkomen van corrosie begint aan de tekentafel.

Vocht in een installatie kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de installatie beschadigd of verouderd en dringt vocht naar binnen. De gevolgen kunnen groot zijn. Corrosie is funest en kan ervoor zorgen dat een installatie voortijdig faalt. Als gevolg van een defecte installatie, zien we dat soms hele fabrieken ongepland worden stilgelegd. De directe financiële schade kan enorm zijn. Om nog maar te zwijgen over de imagoschade, doordat tijdelijk producten niet leverbaar zijn of wanneer het bedrijf blijkbaar een gevaar voor de omgeving is. Desondanks lijkt corrosiepreventie in veel gevallen bijzaak. Het is de sluitpost van een project en moet door tijdgebrek vaak snel gebeuren. Hoe goed het coatingsysteem ook is, zonder voldoende aandacht voor voorbehandeling en applicatie ontstaan op termijn gegarandeerd problemen. Bij oplevering zie je die problemen niet. De installatie glimt dan prachtig en alles lijkt in orde.

Voorbehandeling en onderhoud
Coatingspecialisten benadrukken het belang van een goede voorbehandeling en applicatie. Een goed aangebracht conserveringssysteem in combinatie met correct gemonteerde isolatie heeft een levensduur van wel 20 tot 25 jaar. Slechte conservering gaat vaak niet langer mee dan vijf jaar. Op den duur is onderhoud noodzakelijk, aangezien de conservering en isolatie vocht en zuurstof doorlaten als gevolg van degradatie van het polymeer van het conserveringssysteem. Alle ingrediënten voor corrosie zijn dan aanwezig. Dit zie je in grote mate gebeuren bij zogenaamde veldlassen. Hier wordt te vaak een onzorgvuldige voorbehandeling toegepast. Warmtebehandeling bij het lassen maakt het basismateriaal rond een las vaak al onedeler dan omliggend materiaal. Het zal zich als een anode gedragen. Als dit materiaal, waarin al spanning is gebracht, ook nog eens slecht wordt voorbehandeld, kun je wachten op vroegtijdig systeemfalen.

Teamaanpak
Conservering is een vak. Wie corrosie echt te lijf wil gaan, moet preventie een plek in het project geven. Dat begint bij het ontwerp. Iedere ontwerper weet dat het corrosierisico in een technische installatie het grootst is op ‘lastige’ plekken. Problemen ontstaan met name bij ingewikkelde details, zoals leidingbochten en ophangingen. Vooral op die plekken is zorgvuldige conservering en isolatie nodig. Het gebeurt geregeld dat de ontwerper op papier een oplossing voor dergelijke knelpunten bedenkt, terwijl de praktijksituatie er net iets anders uitziet. In zulke gevallen is het nodig dat ontwerper, conserveringsexpert en isolatiespecialist om tafel gaan zitten om samen een goede oplossing te vinden. Bij voorkeur met de mensen die het werk uiteindelijk ook gaan uitvoeren. Dat gebeurt nog veel te weinig. Coatingspecialisten pleiten dan ook vaak voor een systeembenadering, waarbij leidingspecificatie, voorbehandeling, applicatiemethode, conserveringsysteem, isolatiesysteem en afwerking zorgvuldig op elkaar worden afgestemd. Het CINI-handboek biedt heel goede voorschriften die diverse deskundigen regelmatig actualiseren.

Over grenzen
Corrosie voorkomen betekent de juiste kennis en know how op de juiste plek, op het juiste moment inzetten. Slim gebruik van de huidige technieken en 3D-scanmodellen voorkomen veel problemen aan de voorkant. Investeren in samenwerken gedurende het gehele project zorgt voor een duurzaam betrouwbare installatie en verkleint de kans op schade door corrosie. Deze manier van werken vraagt zowel van opdrachtgevers als experts dat zij het belang van samenwerken onderschrijven en over de grenzen van hun eigen vak kijken. Dat gebeurt al in de isolatie- en conserveringsbranche: zij groeien naar elkaar toe.

Deze aluminiumcoating kan lang functioneren, mits zorgvuldig aangebracht na stralen van het oppervlak.