Armaflex Ultimate als isolatie-booster
Op internationaal grondgebied staat aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag niet alleen het duurzaamste gebouw van Nederland, maar ook nog een met een van de grootste warmte- en koudeopslagsystemen van ons land. Een droomopdracht voor het isolatiebedrijf.
De beveiliging is als die van een luchthaven, inclusief paspoortcontrole en röntgenscanner. Verbazingwekkend is het niet: we betreden een gebouw op internationaal grondgebied dat door 122 staten is neergezet als permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Een harde eis van de opdrachtgever was dat het gebouw duidelijke scheidingen kent tussen de in- en uitgaande stromen van medewerkers, verdachten en getuigen.
1.200 werkplekken
Het complex bestaat uit zes gebouwen, die op de begane grond en de eerste verdieping met elkaar zijn verbonden. Het hof is gevestigd in het middelste gebouw, de rest is voor werknemers. Het witte glasrijke complex is gebouwd door Courtys, een bouwcombinatie van de VolkerWessels-ondernemingen Visser & Smit Bouw en Boele & van Eesteren en Royal HaskoningDHV. Het Deense bureau Schmidt Hammer Lassen tekende voor het ontwerp. Homij Installaties Grote Projecten leverde alle gebouwgebonden installaties. De nieuwbouw bestaat uit ongeveer 56.000 vierkante meter vloeroppervlakte, 1.200 werkplekken en drie rechtszalen. Betonplaten absorberen de warmte van werknemers en randapparatuur. De daglicht gestuurde led-verlichting is per ruimte in te kleuren van koud naar warm.
WKO
De echte noviteit is echter voor de bezoeker onzichtbaar. Het gebouw is, naar zeggen van leverancier Eneco, uitgerust met het grootste systeem van warmtekoudeopslag (WKO) van Nederland. WKO is een uiterst duurzame manier om een kantoorgebouw te verwarmen en koelen. De hier toegepaste WKO bespaart per jaar 430 ton CO2. Dat komt neer op een reductie van 45 procent ten opzichte van een conventionele installatie met gasketels voor verwarming en compressie koelmachines. Uniek aan het project is dat de vier ondergrondse bronnen op circa 240 meter voor de opslag van het koude en warme water meer dan een kilometer van het gebouw liggen. Dit is nodig omdat de nieuwbouw in een beschermd watergebied staat die het boren van bronnen onder het gebouw niet toestaat. Het leidingtracé van de bronnen naar het gebouw is nagenoeg geheel ondergronds geboord en biedt de mogelijkheid om eventueel andere panden in de omgeving aan te sluiten. Voor noodsituaties kunnen twee gasgestookte ketels snel worden bijgeschakeld. Ook bij storingen kunnen deze ketels de warmtevraag overnemen. Voor de koeling zijn er eveneens extra voorzieningen die bij uitval van de WKO zorgen voor voldoende koeling. De totale capaciteit is 180 m³ water per uur. Het totale verwarmingsvermogen is 3.200 kWth (kiloWatt thermisch vermogen) en er staat voor 3.000 kWth aan koelcapaciteit opgesteld.
Aluminium beplating
Een dergelijk project is voor ieder isolatiebedrijf een uitdaging. In de piekperiodes waren hier dagelijks vijftien isolatiemonteurs actief. In verband met het optreden van beschadigingen is het isolatiewerk zo lang mogelijk uitgesteld. Daarom is er bij veel leidingen tot 1,50 m hoogte voor gekozen aluminium beplating toe te passen om beschadiging van het onderliggende isolatiemateriaal te voorkomen. De technische ruimtes werd in de ruwbouw gebruikt als opslag. De vloer moest nog gecoat worden.
Ultimate
Een belangrijk deel van de leidingen is geïsoleerd met blauw elastomeer (Armaflex Ultimate) voor de zichtruimtes en de corridors. Dat is niet alleen gebeurd op basis van de (blauwe) kleur die vriendelijker oogt ten opzichte van zwart elastomeer, maar ook op basis van het gunstige rookgetal Euroklasse BS1D0. Voor vluchtwegen heeft dat lagere rookgetal echt toegevoegde waarde. Schachten en plafonds uit het zicht zijn met (zwart) AF gedaan. Ultimate is overigens net als AF geslotencellig met een laag warmtegeleidingsvermogen en hoge waterdampdiffusieweerstand (µ ≥ 7.000).
Toegepast isolatiemateriaal
Armaflex Ultima dik 19 mm
2.146 m2 voor leidingen & appendages
5.863 strekkende meter t.b.v. leidingen tot een dia.89
Armaflex AF-4 dik 19 mm & SH dik 19 mm
836 m2 voor leidingen & appendages
8.694 strekkende meter t.b.v. leidingen vanaf dia. 34 tot een dia.89Armaflex 520 lijm
Verbruikt 127 liter
Armaflex Ultima 700 lijm
Verbruikt 139 liter
Verbruikte materialen t.b.v. de cv-leidingen, Rockwool type 810
Afwerking met isogenopak & Alu-stuco-beplating, dik vanaf 25 mm t/m 50 mm dik
vanaf de dia. 15 t/m dia. 273
6.563 strekkende meter t.b.v. leidingen dia.34 t/m dia. 273